Halaman

Cari Blog Ini

Selasa, 15 November 2011

Gambar Hari Ini -- Alamanda

Bunga Alamanda
Lama saya semai pokok ini, hampir 3 tahun barulah berbunga.  Alhamdulillah, cantik.

4 ulasan:

 1. 3 tahun baru berbunga,lamanya alamanda mengeluarkan bunga,tempat saya bunga ni kalau tak silap 6 minggu berbunga.Saya alihkan ranting yg.lebih,cucuk kat penjuru tanah, terus hidup dan tak lama berbunga ia.

  BalasPadam
 2. Itulah, tak tahu apa puncanya. Pokok subur merimbun melilit pagar tapi tidak berbunga. Bila ambil keputusan nak allih ke tempat lain, tup tup ia pun berbunga dengan lebatnya.

  BalasPadam
 3. Agaknya ia dah berfirasat tuan nak pindah ke tempat lain. Takut punya pasal ia pun berbunga.

  Cuma paling senang mungkin sebab terlalu banyak daun sampai tak induce untuk berbunga. Kena petik 2-3 ranting agaknya baru ia akan induce pokok untuk bunga.

  Cuba En. Is ambil ranting dan tanam di tempat lain. Lihat pula kesan pada ranting tu. Mana tau tumbuh awal pula.

  BalasPadam
 4. Saya pun fikir begitu. Satu dari ranting telahpun dipotong dan akan dicucuk (tanam) di tempat yang lain. InsyaAllah akan dijadikan sebahagian dari posting tentang propagasi keratan batang. Keratan mulberi tak sempat ditanam dah bertunas dan berbunga. Saya cuba propagate keratan batang delima, dan telah pun bertunas. Cuma yang saya hairan mengapa keratan yang saya celup dengan rooting powder mati, tetapi yang tidak dicelup rooting powder bertunas. Dah dapatkan beberapa jenis rooting medium untuk dicuba. Nampaknya posting tentang keratan batang juga akan meleret.

  BalasPadam