Halaman

Cari Blog Ini

Sabtu, 26 November 2011

Benih Sawi Pak Choy

Benih sawi adalah suatu yang menakjubkan.  Walaupun bersaiz kecil sebesar zarah pasir, ia mampu bercambah menjadi sayur yang enak dimakan.  Bayangkan, semua kod untuk menghasilkan sayur yang menjadi hidangan kita tersimpan di dalam biji benih yang bertindak seperti kapsul maklumat. Bayangkan jika saya semai semua benih tersebut, barang kali berapa tan sawikah yang akan dihasilkan?

Sawi Pak Choy amat digemari oleh rakan-rakan bertanam kerana sawi ini mempunyai rasa yang enak.  "Manis" kata mereka.  Rasa manis amat ketara jika kita tanam secara organik.  Pembekal benih menjelaskan kepada saya, rasa sawi dipengaruhi oleh jenis tanah serta baja yang digunakan.

Benih Sawi Bak Choy

Dari gambar di atas sukar untuk kita bayangkan saiznya.  Gambar berikut diambil menggunakan kamera dengan setting makro berdekatan dengan syiling 10 sen.  Kecilnya benih Sawi Bak Choy.

Bandingan saiz benih Sawi Hong Kong dengan duit syiling 10 sen.
Jika dibesarkan, biji sawi kelihatan seperti gambar berikut.  Kalau diperhatikan, kulitnya kelihatan seperti kulit buah mata kucing.

Benih Sawi Pak Choy dilihat di melalui mikroskop cahaya.


Benih Sawi Bak Choy cepat bercambah.  Benih berikut direndam selama 2 jam kemudian dibiarkan di atas kertas selama 24 jam.  Lihatlah betapa galaknya percambahan.  Akar tumbuh sepanjang diameter biji benih.  Jika disemai, benih tersebut akan membesar menjadi Sawi Pak Choy.
Biji benih Sawi Pak Choy 24 jam selepas direndam selama 2 jam dilihat melalui mikroskop..

Gambar berikut menunjukkan cambahan pak choy pada hari ke 3 selepas disemai.Bagaimanakah rupa Sawi Pak Choy?  Benih dah ada di dalam genggaman. Jom kita semai. :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan