Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Isnin, 31 Oktober 2011

Nutrien Tumbuhan – Bahagian 17 dari 20

Besi
Besi atau ferum diperlukan dalam kuantiti yang lebih dari mikronutrien yang lain. Ia tersedia ada dalam tanah. Jarang berlaku kekurangan besi dalam tumbuhan.

Kegunaan Besi
Besi diperlukan dalam penghasilan enzim, protein dan klorofil.  

Kekurangan Besi
Oleh kerana besi diperlukan untuk membuat klorofil, kekurangan besi mempunyai tanda-tanda yang serupa dengan kekurangan magnesium. Tanda-tanda bermula dengan klorosis urat daun dan ada sesetengah menjadi putih secara keseluruhan. Daun-daun tersebut tidak akan luruh. Daun tua akan kekal hijau. Hanya daun dari pucuk yang baru sahaja akan terkena klorosis. Ini kerana klorofil tidak mudah alih dalam tumbuhan. Batang bokok mungkin kelihatan seperti melingkar dan pucuk mungkin mati.  

Sebab Kekurangan Besi
Kealkalian yang tinggi adalah sebab utama besi tidak dapat diserap oleh tumbuhan kerana besi hanya boleh dicapai dalam tanah yang berasid iaitu pH 4.0 hingga 5.5.  

Sumber Besi
Sumber besi termasuk kompos, tinja dan serbuk darah. Asid dari bahan organik akan membantu tumbuhan menyerap besi.

Kuprum 
Kuprum atau tembaga digunakan untuk pengaktifan enzim, penghasilan klorofil, metabolism, respirasi dan aktiviti mengikat nitrogen.  

Kesan Kekurangan Kuprum
Daun muda kelitan erot, kuning, layu atau terdapat bintik nekrotik. Pertumbuhan juga terbantut.  

Sebab Kekurangan Kuprum
Jarang berlaku kekurangan kuprum. Mikronutrien ini boleh dicapai di dalam tanah berasid iaitu antara pH 4.0 hingga 5.5. Kekurangan kuprum mungkin disebabkan oleh terlebih mencampur kapur menyebabkan pH tidak seimbang dan tanah terlalu beralkali.
Kekurangan kuprum mungkin juga disebabkan sememangnya tiada kuprum dalam tanah. Ini kerana kuprum boleh sebati dengan bahan organik dan tidak dapat dicapai oleh tumbuhan. Sebab itu kuprum kadang kala gagal dicapai dalam tanah gambut.  

Sumber Kuprum
Cara terbaik untuk mempastikan kuprum dapat dicapai oleh tumbuhan adalah dengan cara mengimbang pH dan mencampur banyak bahan organik ke dalam tanah terutamanya tinja haiwan ternakan yang telah diproses. Apabila pokok menunjukkan tanda-tanda kekurangan kuprum ia sudah terlambat untuk diselamatkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan