Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Sabtu, 29 Oktober 2011

Nutrien Tumbuhan – Bahagian 16 dari 20

Mangan 
Mangan adalah unsur yang digunakan dalam proses membina klorofil, iaitu bahan hijaju yang digunakan dalam proses fotosintesis, membina enzim dan asid nukleik. Mangan juga diperlukan dalam proses metabolism nitrogen dan mengikat nitrogen.  

Kesan Kekurangan Mangan

Tanda-tanda kekurangan Mangan kurang ketara kerana tanda-tandanya seakan-akan sama dengan kesan kekurangan besi, nitrogen atau sulphur. Pokok dari jenis berlainan juga menunjukkan tanda-tanda yang berbeza. Mangan mudah dialih daloam tumbuhan, jadi kekurangan Mangan tidak ketara dalam bahagian tumbuhan yang muda. Kesan yang ketara ialah daun tua mempunyai rintik atau belakan (mottling) disebabkan oleh kehilangan warna pada urat-urat daun, yang kemudiannya akan bertukar menjadi lesi nekrotik (necrotic lesion). Ini tidak berlaku dalam kekurangan zat besi. Kemudiannya, seluruh daun akan bertukar menjadi kuning. Ada kalanya seluruh pokok bertukar menjadi kuning. Pertumbuhan amat perlahan dan terbantut. Kebiasaannya, cambahan tidak terjejejas kerana bekalan Mangan yang mencukupi ada tersimpan di dalam biji benih.  

Kesan Terlebih Mangan
Mangan lazimnya boleh diperolehi dalam tanah berasid dan mungkin menjadi toksik kerana terlebih terutamanya dalam tanah yang mempunyai pH yang kurang dari 5.5. Untuk menghindar keadaan ini, anda boleh tambah sedikit kapur ke dalam tanah untuk meningkatkan pH tanah. Sebab Kekurangan Mangan pH yang tinggi menyebabkan Mangan tidak boleh dicapai oleh tumbuhan. Satu lagi kemungkinan kekurangan Mangan adalah apabila unsur Mangan tiada dalam tanah tersebut. Lazimnya tanah gambut atau tanah berpasir kekurangan Mangan., Ketidakseimbangan nutrient juga boleh menjadi punca kekurangan Mangan. Kumprum, besi, kalium dan zink yang berlebihan boleh menghalang tumbuhan dari menyerap Mangan.

Sumber Mangan
Anda boleh pulihkan masalah penyerapan Mangan dengan menambah kapur untuk mengurangkan keasidan tanah. Rumpai laut juga adalah sumber Mangan, jadi anda boleh tambahkan rumpai laut ke dalam tanah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan