Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Selasa, 25 Oktober 2011

Herba di Halaman Rumah

Tanam herba di halaman rumah mudah dan seronok.Daunnya boleh dikeringkan dijadikan perisa.  Daun juga boleh dimasukkan ke dalam minyak untuk dijadikan herbal oil atau dimasukkan ke dalam botol cuka asli untuk menambah perisa.  Kalau masak sendiri, herba boleh terus ambil aja di halaman dan terus dijadikan ramuan.  Daging goreng, ikan goreng, telur goreng, sup, ayam panggang, ikan bakar, sebut aja... tidak akan seenak kalau guna herba yang segar.... fresh.

Pudina, mint

Tarragon

Tarragon yang dicucuk telah mula bertunas dengan banyak.

Basil, Tulasi

Rosemary

Kari

28 ulasan:

  1. Salam En.Iskandar, kiriman biji benih dah selamat saya terima semalam. Terima kasih.
    Teruskan update blog ni dengan info2 yang berguna. Saya dan suami dapat banyak ilmu dari blog tanam sendiri ni. Thanks a lot.

    -Rasyidah, UIA-

    BalasPadam
  2. Ummi Aiza, sama-sama. InsyaAllah blog akan diupdate selalu. Gardening dan forografi adalah dua perkara yang paling saya minat.

    HangKebon, jangan jeles. Mudah aja tanam herba.

    BalasPadam
  3. minggu lepas ke sungai buloh membeli herba. tapi rasanya dah tersilap beli tarragon russia... arghhhhhhh... tensen aku..

    BalasPadam
  4. Tarragon Russia rasa berempah dan pahit sedikit. Tarragon Perancis rasa manis berempah. Dua-dua ok, kalau kena dengan masakan. :)

    BalasPadam
  5. A really stupid question - how to plant herbs? From seeds?

    BalasPadam
    Balasan
    1. From seeds and cuttings. Usually I plant basils from seeds. Rosemary, tarragon and stevia, I plant from cuttings.

      Padam
  6. Salam En. Iskandar, tumpang tanya, sy baru nk belajar tanam pokok herba sendiri. Saya ada pokok rosemary yg xberapa nk tumbuh tinggi lg tapi dekat sekitar daun dia mcm ade serbuk putih.normal ke tu?sbb biasanya tgk yg dijual hijau berkilat.Lagi satu,boleh ke tanam batang daun kari terus dlm pasu?sori sy xtau bab cucuk tanam ni.hehe.tq

    Jaja.

    BalasPadam
  7. Just Me. The Mrs
    Most herbs may be planted from seeds but it is faster to plant by propagation of soft stems. For example, you may plant dills using seeds but the growth process is very slow. It is faster to propagate using stems.

    BalasPadam
  8. Jaja,
    Pokok Rosemary lazimnya tak berapa tahan bila dialih. Sebab itulah ia ditanam terus di tempat yang kekal. Kalau ditanam dengan benih pun, kalau bernasib baik akan menjadi. Biasanya Rosemary ditanam dengan keratan batang.
    Kalau beli pokok dalam pasu, hati-hati ketika mengalih ke tempat yang kekal. Jangan sampai etrcedera akar. Kalau akar tercedera, pokok akan kering dan mati. Satu lagi Rosemary memerlukan cahaya yang banyak tetapi tidak memerlukan banyak air. kalau terlebih air, ia akan mati. Sebab itu Rosemary kalau kita mula tidak menjaganya, ia akan tumbuh dengan subur.

    BalasPadam
  9. pokok basil tu...ada dijual tak? mau beli lah..tp tak mau biji benih, tak reti tanam. nk beli siap pokok, nk jaga aje =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya jual benih aja. Kalau inginkan pokok, kena pesan dulu, saya semaikan.

      Padam
  10. mcm mn nk beli? boleh pos ker? sy di bangi..., biasanya harga pokok berapa rm?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya di Semenyih. Dekat aja. Biasanya saya jual RM4 sepokok. Tapi harga bergantung juga pada jenis bekas yang digunakan kerana harga bekas (pasu) berbeza.

      Padam
  11. wahh...kalau mcm tu, sy nak oder pokok basil, thyme, tarragon, marjoram, dan kemangin. boleh tak? nnt sy ambil di semenyih. blog ini tak ada facebook ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. OK, nanti saya semaikan. Sila ingatkan saya dalam 1 bulan lagi.
      Saya belum buka facebook untuk blog ini. Tapi saya ada letak iklan dalam Facebook.

      Padam
  12. asSalam, en iskandar, mcm mana pokok2 yg sy order tu, menjadi tak? kalo sudah ready sy nak ambil =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam..jika lepas raya mcm mana? ready blh ambil tak?

      Padam
    2. Ya lepas raya boleh datang ambil.

      Padam
    3. Ok nnt sy contact balik ya. tq

      Padam
    4. en. iskandar, sudah ready ke pokok. kalau sudah nk dtg ambil esok, boleh?

      Padam
    5. Pokok sweet basil, kemangin, rosemary ada. Pokok marjoram tak lekat, mati kering.
      Minggu ni saya tiada di rumah. Weekend depan baru ada.

      Padam
  13. Salam,

    Saya berminat dengan blog En.Is dan sangat berinformasi.
    Saya nak tanya, stock untuk pokok Mint, Pudina, Bassil dan rosemary ada tak? if tiada, saya nk minta en.Is semaikan la seperti en.Tanpa Nama order ni.. Boleh ke?Owh ya, facebook nama apa ya? or ada special fb name =)

    BalasPadam
  14. Ok, tq for your prompt response =)

    Kalau macam tu saya nak minta En.Is semaikan la since saya nak jaga pokok ja kerana lebih mudah.

    so pokoknya ialah:
    1) pokok Mint (pudina) - nak 2 pokok ya
    2) Basil
    3) Rosemary

    Untuk benih pula saya nak pesan:
    1) 2 pek benih Cili Padi Kampung (OP)
    2) 1 pek kucai
    3) 2 pek benih Cili Solok

    Total (RM) semuanya berapa ya termasuk pokok di atas? btw, kalau saya nak ambik terus dari rumah boleh ke? since sy stay di Kajang sahaja. Kalau boleh, nak minta alamatnya lah sekali =)

    Terima kasih =)

    BalasPadam
  15. Salam,

    En. Is, esok saya akan datang ambil pokok dan benih yang dipean tempoh hari ya.

    Tq =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikum salam.
      Ya, sebelah petang saya ada.

      Padam