Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Selasa, 13 September 2011

Gambar Hari Ini -- Bunga Telang, Clitoria ternatea

Bunga Telang, Clitoria ternatea
Bunga telan amat popular di Pantai Timur.  Ia digunakan sebagai pewarna nasi kerabu dan beberapa jenis kuih.  Orang siam gunakan bunga telang untuk buat sirap biru.  Bunga telang adalah pokok nadir iaitu tidak ditanam secara komersial, jadi benihnya tiada dijual dikedai.  Ia hanya boleh didapati di blog ini. :)  Stok benih adalah terhad, jika ingin dapatkan, pesan sekarang.

Maklumat tentang pesanan benih bunga telang.

9 ulasan:

  1. Bunga ini mekar di sebelah pagi. Sebelah petang ia mula kuncup.
    Kalau tanam, bijinya lambat bercambah, perlu bersabar. Bila tumbuh ia cepat berbunga. Anak kecil saya suka makan bunga ini bersama salad dressing.

    BalasPadam
  2. en.iskandar, saya tanam bunga telang yang kelopaknya berlapis-lapis... anak pokok dah mengeluarkan sulur paut pertama. cari tempat untuk menjalar la tu..

    BalasPadam
  3. Bila pokok mula menjalar, daun yang dihasilkan lebih kecil. Pokok yang saya tanam dalam pasu, saya potong ucuk dengan ranting yang mula menjalar supaya pokok merimbun.

    BalasPadam
  4. mcm mana nak beli benih bunga ni from this blog?

    BalasPadam
  5. Cara Memesan Benih Dari Blog Ini, :)
    5 pek benih (jenis benih boleh dicampur)dijual dengan harga RM10. Harga adalah termasuk belanja pos.

    Untuk pembelian benih, sila deposit ke mana-mana akaun berikut:
    Iskandar ab Rashid
    Affin 205470241951, atau
    BSN Giro 1010929000080825, atau
    Bank Islam 12092020181754
    atau
    Hikmat bin Iskandar
    Maybank
    166010049300

    Kemudian emel iskandar.abdulrashid@gmail.com atau sms 0172889364 dan nyatakan maklumat tentang bayaran, jenis benih serta nama dan alamat penerima benih.

    BalasPadam
  6. terima kasih.. boleh aplikasikan pada pokok bunga telangku..

    BalasPadam
  7. ada macam2 jenis benih ke? saya kna buat projek tahun akhir tentang bunga telang..

    BalasPadam
  8. Salam Che Wanie,
    Ya benih bunga telang ada dalam stok kami. Senarai benih yang ada diletakkan pada panel kanan blog. Semua benih tu ada disediakan. :)

    BalasPadam