Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Khamis, 4 Ogos 2011

Tanam Sendiri --Pudina

Daun pudina lebih cepat dapat dituai jika ditanam dengan keratan batang kalau dibandingkan dengan menanam dari benih.  Saya telah membeli dua genggam pudina dari Pasar Kajang.  Bahagian pangkal batang di potong dan batang tersebut dicucuk ke dalam tanah organik dalam bekas.
Hari pertama, daun mula layu.  Hari ke dua, daun mula menjadi hitam tetapi kelihatan tunas baru tumbuh.  60% dari batang yang dicucuk mula kering dan mati.  40% mula menunjukkan percambahan dan terus membesar melalui tunas yang baru.

Pudina enak dibuat ulam, teh dan sirap.  Saya gemar memakannya sebagai ulam bersama nasi.  Cicah sambal cili, amat enak.  Kalau dibuat sirap pun enak.  Minum bersama ais.  Kalau dibuat teh, melegakan.  :)

Tunas pudina mula keluar selepas 5 hari disemai.


Pudina selepas 2 minggu disemai.

13 ulasan:

  1. good info. taktau pon u can grow pudina from keratan mcm tu...thanks to u! :)

    BalasPadam
  2. TQ. Tgh mencari info untuk biakkan pudina. Saya ada sepasu..nak biak jadi 4 ke 5 pasu

    BalasPadam
  3. good info, aritu beli sepasu kat cameron tapi macam nak mati je. ok ke kalau letak bawah matahari? ke kene sejuk je?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ok aja tapi peringkat awal bawa balik, biar tempat teduh dulu. Bila dah biasa boleh alih ke tempat panas.

      Padam
  4. owh terima kasih sebab bagi tips cara untuk tanam pokok pudina.

    BalasPadam
  5. ada lagi tak benih pudina?. email to yumishe@gmail.com Terima kasih.

    BalasPadam
  6. salam..saya pun nak beli benih pudina.Email ke ihijraa@gmail.com

    BalasPadam
  7. pudina sebenarnya suka tempat panas atau teduh ya? apa nutrien atau baja sesuai?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tempat cerah. Seeloknya cahaya pagi penuh.

      Padam
  8. Salam.. Pudina dengan pokok cincau hitam, sama ke?

    BalasPadam