Halaman

Cari Blog Ini

Rabu, 27 Julai 2011

Tanaman Untuk Berbuka Puasa

Belum pun puasa, selera berbuka dah melonjak.  InsyaAllah tahun ni fokus pada sayur tanamsendiri.  Sayur yang ada mana cukup. Bulan aja yang puasa, selera makan lebih besar dari bulan-bulan yang lain.  Sejak 2 minggu lepas saya mula menyemai sayur yang cepat dapat dituai.  Antara sayur yang disemai termasuk kangkung, bayam putih, bayam daun tajam (bamboo dance), salad cina (chinese lettuce), salad hawaii, salad top world, sawi pak choy, sawi hong kong, sawi nai you pak choy (dwarf fair lady), fan pak choy (New jade), kobis cina, kobis cina Ong King dan kai lan.  Selain dari tanam di atas tanah, saya juga tanam dalam bekas untuk dijadikan ulam dan salad.  Oleh kerana saya berniat untuk tuai ketika muda, saya campurkan beberapa jnis salad dan sawi dalam satu bekas.

Pokok kacang pula akan dijadikan hiasan.  Buah dan bunga akan dituai sebagai salad.  Kacang panjang (OP), silverwhite, dan kacang mata hitam ditanam dalam satu bekas.  Saya berharap, pokok yang padat dengan bunga yang lebat boleh dijadikan hiasan, sambil petik dan makan.

Saya juga semai roselle untuk pastikan bekalan sirap dan jem roselle tidak putus dibulan puasa nanti.  Tapi rasanya tak sempat berbuah di bulan puasa sebab baru bercambah.  

Untuk pengunjung blog tanamsendiri yang beragama Islam, selamat berpuasa di bulan Ramadhan.

---------------------------------------------------------
It's near Ramadan now and the breakfast crave in on threshold.  With God's permisson, I'll focus on grow my own vegetables.  I'll choose fast crops because Ramadan is around the corner. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan