Halaman

Cari Blog Ini

Ahad, 24 Julai 2011

Mengalih sawi Hong Kong

Kebiasaannya pokok sawi akan layu selepas dialih kerana akarnya terusik dan tidak dapat menyerap air dengan sempurna.  Ia akan segah semula pada keesokan harinya apabila akar telah mula stabil.  Pokok sawi kehilangan air dari daunnya.  Untuk kurangkan kehilangan air, gunting dan buang daun yang bersaiz besar, tetapi jangan buang semua daun.  Biarkan pucuk dan set berikutnya pada pokok.
Sekiranya daun besar dikerat, elakkan dari meletak baja organik sebelum pokok pulih.  Ini kerana bahagian yang cedera mudah rosak atau buruk akibat jangkitan.  Secara peribadi, saya lebih suka biarkan saja daun layu tanpa mengeratnya.  Ini kerana daun yang layu akan segah semula.  Kalau dikerat, pokok memang elok membesar tetapi ada antara pokok akan mati akibat jangkitan.

Gambar/Photo 1: Pokok selepas dialih biasanya layu kerana kehilangan air melalui daun.

Gambar/Photo 2: Pokok yang telah dikerat daun yang besar kelihatan lebih segar selepas dialih.

Selepas 2 hari dialih, pokok pula segah semula.  Ini menandakan akar telah mula stabil dan berfungsi dengan elok.  Di harapkan 2 minggu lagi dapatlah menikmati salad sawi hong kong.
 

Gambar/Photo 3:  Sawi selepas dialih, hari ke 3.

Gambar/Photo 4: Sawi selepas dialih, hari ke 3.

Gambar/Photo 5: Sawi pada hari ke 10 selepas dialih.

Gambar/Photo 6: Sawi pada hari ke 10 selepas dialih.


Transplanting Mustards
Usually mustards will wilt after being transplant because the roots are not settled yet. The plants will revive as soon as the roots settled, usually the next day. The plants lost a lot of water through their large leaves in a process known as transpiration.

To reduce the water loss, you may cut out the large set of leaves. Leave the shoots and the new sets of leaves untouched. After transplanting, do not apply organic fertiliser yet. Let the plants heal first, then apply the fertilizer. Personally, I prefer not to cut the leaves. Weak plants may die of disease easily.

Photo 1: A mustard plant wilted due to water loss via large set of leaves. 
Photo 2: A mustard plant with large set of leaves bet cut out. The plant does not wilt.

After two days, the plants settle down and show the sign of recovering. Hopefully in two weeks, we will enjoy salads made of mustards. 
Photo 3: A mustard plant, on day 3. 
Photo 4: A mustard plant, on day 3.
Photo 5: A mustard plant, on day 10. 
Photo 6: A mustard plant, on day 10.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan