Halaman

Cari Blog Ini

Khamis, 9 Jun 2011

Herba Oregano

Kadang-kadang kita beranggapan bahawa pokok herba sukar ditanam.  Kononnya pokok sebegini hanya boleh tumbuh di negara yang sejuk.  Sebab itu kita lebih gemar membeli herba yang dikeringkan untuk dijadikan perisa makanan padahal herba yang segar jauh lebih enak.
Memang ada tumbuhan herba sukar tumbuh, mungkin kerana kita gunakan tanah yang tidak sesuai atau iklim di negara kita tidak sesuai untuk tumbuhan tersebut.  Bagaimanapun, ada antara herba yang mudah tumbuh.  Misalnya oregano yang popular dijadikan perisa dalam masakan itali.  Pokok ini mempunyai daun yang halus dan ia tumbuh dengan segar walaupun mendapat matahari yang terik.  Sebenarnya induk pokok ini saya perolehi dari pusat membeli belah.  Ya saya beli beberapa ranting segar yang dijual sebagai perisa.  Nasib saya baik, baki ranting yang saya beli tumbuh setelah dicucuk dalam tanah.  Sekarang kuah spaghetti dan topping piza terasa lebih enak dan segar. :)

Oregano

21 ulasan:

 1. salam...
  saya pernah mencuba menanam oregano, thyme dan rosemary di rumah dengan menggunakan keratan yang dijual di pasar raya..walaubagaimanapun, ianya tidak menjadi.saya menggunakan tanah bakar sebagai medium.bolehkah saudara menerangkan cara-cara menanam pokok herba tersebut dengan lebih terperinci?

  BalasPadam
 2. Walaikum salam,
  Keratan yang digunakan seeloknya dari keratan biasa. Lazimnya keratan dari tanaman hidroponic sukar menjadi, bahagian keratan menjadi cepat buruk dan rosak.
  Lakukan aktiviti di sebelah petang untuk elakkan pokok mati akibat kehilangan air sewaktu tengahari yang terik.

  BalasPadam
 3. salam tn,is di senarai jualan tn,ada tak pokok yang eksotik?oregano kalau satu set ada berapa?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Banyak. Kenyakan benih sukar didapati di tempat lain. Eksotik larr tu. :)

   Oregano ada 5 keratan.

   Padam
  2. boleh ,tolong simpankan yerr.

   Padam
 4. salam tn,is kalau saya beli lebih adakah saya akn mendapat potongan harga?TQ.

  BalasPadam
 5. slm tn,is boleh tlng smpnkn benih bunga matahari [besar dan campuran warna],petunai,kosmos oren,garland krisantimum untuk saya boleh?nadia

  BalasPadam
 6. tn,is markisa [purple fruit] boleh dmkn tk?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Boleh. Biasanya dicampur dalam minuman atau aiskrim.

   Padam
 7. slm ...tn,is 5 pkt RM10 kalau beli 9 pkt RM18 blh tk?

  BalasPadam
 8. tn,is kalau 1 set ada 5 krtn btg oregano boleh tk campur dgn krtn btg thyme,parsley,rosemary sbb sy teringin nk tnm pkk tu.

  BalasPadam
 9. Balasan
  1. Tarragon tiada stok. Thyme dan parsley juga dah habis. :(

   Padam
 10. tk pa,kalau ada beritahu sy.rosemary & sage & oregano ada tk.kalau ada lagi bagus.minta simpankn kalau semua masih ada stok.:}\:{

  BalasPadam
 11. slm tn,is masih adakh bnh bunga yg sy minta tn smpnkn?sbb sy tengok senarai pkk bunga matahari sudah tiada dan lain2 mcm petunia

  BalasPadam
 12. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

  BalasPadam
 13. salam tuan...ada lg x pokok herb ni...oregano...rosmary...theme..parsley...cmne caranye sya nak contact tuan ye..

  BalasPadam