Halaman

Cari Blog Ini

Sabtu, 18 Jun 2011

Gambar Hari Ini -- Pokok Limau Purut

Pokok limau purut

17 ulasan:

 1. pokok limau purut ditanam dlm pasu atau dlm batas?mana yg sesuai?

  BalasPadam
 2. Dalam pasu boleh, atas tanah pun boleh. Kalau atas tanah pokok boleh jadi sangat besar. Kalau dalam pasu, ikut saiz pasu. Dalam pasu atau atas tanah, dua-dua akan mengeluarkan buah. Saya tanam dua-dua, atas tanah dan dalam pasu. Saya banyak gunakan daunya untuk memasak. Enak giguna untuk menggoreng daging dan masak tom yam.

  BalasPadam
 3. ulat sangat suka pada daunnya.. macam mana nak elakkan??

  BalasPadam
 4. Saya kutip ulat-ulat tu dan beri pada ayam. Boleh juga gunakan pancutan air yang laju ketika menyiram.

  BalasPadam
 5. Tanah apa yang sesuai untuk tanam pokok limau purut.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Gunakan tanah yang elok salirannya. Saya gunakan tanah campur iaitu tanah liat, tanah pasir, baja organik. Nisbah 2:1:1

   Padam
 6. Saya begitu stress bila melihat pokok limau purut saya dah setahun hanya keluar daun sedikit atau gugur. Dah siram dan beri baja tapi begitu juga. Tanah kompost campur dengan baja dibeli di nursery masih tak nak tumbuh. Beli pula tanah bakar dan campurkan dengan tanah compost pun tak nak tumbuh. Apa nasihat tuan?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Phonnira keluarkan tanah dari pasu, check, mungkin ada ulat kekek makan akar, atau akar terlalu padat. Kemudian isi semula tanah sebagai rumusan yang diberi. Biasanya selepas 2 minggu pertumbuhan akan galak.

   Padam
 7. Pokok limau purut ni kalau keratan batang boleh ?

  BalasPadam
 8. Kalau pokok besarnya di tot... bukan kot?

  BalasPadam
 9. Hi. Nak tanye. Dari mana saya boleh beli anak pokok limau purut / kasturi ye?

  BalasPadam
 10. Saya dah tanam pokok limau purut hampir 4 tahun. Pokoknya besar tetapi tidak pernah berbuah. Daunnya pun banyak bintik bintik hijau muda dan nampak tidak sihat. Kenapa ya.

  BalasPadam
 11. Salam, daun limau purut saya ada putih banyak Dan tidak berbuah selama 30 kenapa nya. Di tanam dlm pasu Dan tidak tinggi.

  BalasPadam