Halaman

Cari Blog Ini

Jumaat, 8 April 2011

Baja Serta Kegunaannya

Terdapat dua kategori baja utama, iaitu
1. Baja organik
2. Baja kimia

Baja Organik
Baja organik termasuk sisa/tinja haiwan dan sisa tumbuhan. Kedua-dua jenis baja ini mudah didapati di negara kita. Anda boleh membuat sendiri baja ini menggunakan sisa dapur.

Rumpai yang reput sesuai digunakan sebagai baja organik.  Ia juga mampu membaiki struktur tanah.


Baja organik amat berguna sebagai perapi tanah. Ia amat penting untuk memulihkan struktur tanah serta menambah mutu nutrien. Lazimnya jumlah nutrien dalam baja organik kurang dari nutrien dalam baja kimia, jadi kuantiti baja organik yang ditambah ke dalam tanah adalah besar berbanding dengan baja kimia.

Baja organik sisa/tinja haiwan yang lazim digunakan ialah tinja lembu, tinja kambing, tinja ayam, sisa ikan, serbuk udang dan serbuk darah/tulang.

Tinja ayam dijual dalam bentuk pelet.

Baja organik sisa tumbuhan pula termasuk keratan rumpai dan sisa pertanian termasuk jerami padi, kulit buah-buahan, sabut kelapa dan sabut tandan sawit. Lazimnya bahan ini dikomposkan terlebih dahulu untuk menguraikan bahagian nutrien yang kompleks.

Secara peribadi, saya gunakan sisa dapur dan keratan rumpai. Sisa dapur yang lazim digunakan ialah perut ikan yang dilumatkan (blend), kepala ikan bilis, serta kompos dari keratan rumpai. Ini untuk mengelakkan perbelanjaan tambahan ketika menanam sendiri. Satu dari faedah menanam sendiri ialah menjimatkan perbelanjaan dapur. Jika saya beli baja kimia, tujuan penjimatan tidak akan tercapai. Bagaimanapun saya tidak menentang penggunaan baja kimia kerana ia membantu menghasilkan tuaian yang besar dan cepat.

Baja Kimia
Terdapat empat jenis baja kimia, iaitu
1. Baja langsung(straight fertiliser),
2. Baja campuran,
3. Baja sebatian, dan
4. Baja foliar

Baja langsung adalah bahan kimia yang kaya dengan nutrien untuk tumbuhan. Lazimnya baja ini termasuk baja nitrogen, fosfat, kalium dan magnesium.


Baja campuran mengandungi dua atau lebih baja terus. Lazimnya nisbah campuran nutrien adalah bergantung kepada keperluan tumbuhan. Sifat nutrien dalam ramuan baja tidak berubah kerana kandungan nutrien tidak bertindak balas secara kimia. Masalah dengan baja campuran ialah saiz bintil baja adalah berbeza menyebabkan bintil yang lebih halus jatuh ke bahagian bawah bekas. Jadi kendalian baja adalah lebih rumit.

Baja sebatian adalah campuran baja yang telah dibintilkan (granulated) supaya baja yang mempunyai saiz berbeza tidak terasing sebagaimana dalam baja campuran. Baja sebatian lebih mudah dikendali kerana kandungan nutrien adalah lebih sekata. Lazimnya baja yang diimpot disebatikan secara kimia.

Baja foliar adalah baja yang boleh larut dalam air. Larutan baja disembur ke daun tumbuhan. Baja sebegini boleh juga ditambah ke tanah. Baja sebegini lazimnya lebih mahal dan dijual di nurseri dan pusat membeli belah untuk digunakan pada pokok bunga.

4 ulasan:

 1. Very informative! Terima kasih!

  BalasPadam
 2. Sama-sama. Glad to know ada yang manfaatkan. :)

  BalasPadam
 3. salam en iskandar,
  nak tanya..baja kimia sesuai letak bila pada tanaman...selepas ada cambahan atau sebelum?

  BalasPadam