Halaman

Cari Blog Ini

Ahad, 2 Januari 2011

Tanam Sendiri -- Peria, Momordica charantia

PERIA ADALAH TUMBUHAN memanjat yang dipercayai berasal dari Afrika. Ada yang berkata ia berasal dari Brazil. Kini peria ditanam di Malaysia dan negara Asia Tenggara yang lain, China, dan Kepulauan Caribbean. Buah peria bewarna hijau dan bertukar menjadi kuning apabila masak. Rasanya pahit. Ada dua jenis peria, iaitu yang bersaiz besar dan bersaiz kecil. Peria bersaiz kecil dikenali sebagai peria katak.

Persediaan Tanah
Cangkul tanah untuk membuat batas. Ini membantu menggemburkan tanah dan membekalkan udara ke dalam tanah. Campurkan dengan tanah kompos. Jika tanam dalam pasu besar, gunakan tanah kompos.

Menanam
Rendam biji dalam air selama 6 jam. Tanam benih ke dalam lubang sedalam 5cm (2 inci). Jika tanam di atas batas, jarakkan benih kira-kira 50cm (20inci). Siram setiap hari. Benih akan bercambah dalam masa 3 hingga 4 hari.

Semaian peria.Apabila anak pokok mengeluarkan sulur paut, iaitu sedia untuk memanjat, pasangkan pancang kayu. Ikat pukat atau ikat tali seakan-akan bentuk pukat untuk membantu pokok peria memanjat.

Membaja
Baja menggunakan baja organik selepas 5 minggu.

Merumput
Buang rumpai yang tumbuh berdekatan dengan pangkal pokok untuk mengelakkan persaingan merebut nutrien.

Berbunga
Pokok peria akan berbunga selepas 40 hari disemai. Terdapat dua jenis bunga. Bunga betina mempunyai putik buah dipangkalnya.

Buah
Petik buah ketika kulitnya berkilau sebelum ia masak.

Penyakit
Lalat buah suka bertelur dalam buah. Ini menyebabkan buah berulat. Balut buah dengan kertas.

3 ulasan: