Halaman

Cari Blog Ini

Isnin, 27 September 2010

Gambar Hari Ini - buah Markisa

Buah Markisa, apabila masak bewarna kuning.  Isinya mempunyai rasa yang enak iaitu manis-manis masam dan enak dibuat minuman eksotik.  Bunga markisa juga amat cantik.  Pokok markisa memanjat menggunakan sulur paut dan sesuai ditanam di pagar.

7 ulasan:

 1. senang hidup juga cuma perlu penjagaan supaya sulur paut tak pergi menjalar terlalu tinggi atau ke rumah jiran.
  Pengalaman menanam markisa di belakang rumah,naik menjulang tinggi ke pokok mempelam.

  BalasPadam
 2. Daun dan akar digunakan sebagai relaxant. Daun ditumbuk lumat untuk dijadikan penghilang bengkak (anti-inflammatory paste). Saya tanam untuk buahnya.

  BalasPadam
 3. Melor, bagaimana pula dengan buahnya? Adakah ia bermusim. Pokok saya hanya dua biji yang lekat dan sepanjang masa buah ini lekat, tiada bunga baru keluar.

  BalasPadam
  Balasan
  1. siramkan dengan tinjam kambing yg sudah direndam air, siram disekitar batang buah markisa ini..buah markisa saya berwarna purple tua,sungguh lebat dan elok buahnya, manis..rajin rajin siram dgn air tinja kambing..
   Saya: Maria

   Padam
 4. Saya pernah tanam buah markisa purple, senang tumbuh dan berbuah sangat lebat..kalau mahu buahnya lebat, caranya hanya merendam tinja kambing sehingga kembang dan siramkan dikawasan dahan pokok, supaya akarnya terkena baja ini. Insyallah bunga akan keluar banyak selepas beberapa minggu, tapi mesti diingat, rajin rajin siram tinja kambing ini dalam masa dua minggu sekali..

  BalasPadam